Juni 2019

Shockerende ervaring in Tilburg

Op een netwerkborrel in Hilvarenbeek van BOB evenementen leerde in twee mannen kennen. Zij werken beiden bij Vernooy Textile Recyclers en ik heb samen met hen een lezing bijgewoond van Shirley Schijvens. Zij vertelde over het familiebedrijf ‘Schijven’ wat zij over heeft genomen en wat de missie van het bedrijf is. Schijven produceert namelijk bedrijfskleding. Helaas wordt er in die branche heel veel geproduceerd, veel weg gedaan en weinig gerecycled. Schijven gaat hier anders mee om. Het is hen gelukt om 100% gerecyclede kleding te maken van textiel en PET-flessen. 

BOBborrel Hilvarenbeek

Bij het recycle proces verbruiken zij veel minder water dan bij het produceren van nieuw textiel. Ik en de mannen die ik ontmoet had waren zeer onder de indruk van wat Shirley ons allemaal vertelde. Hier kun je er meer over lezen als je daar in geïnteresseerd bent.

Na de lezing raakten we verder aan de praat over textiel verspilling en recycling en ze nodigden me uit om een keer bij Vernooy Textile Recyclers in het bedrijf te komen kijken. En wat ik daar zag…

Ondenkbaar grote stapels kleding, tassen, schoenen, dekens, gordijnen, knuffels… Om een idee te geven van de grote hoeveelheden:

  •  1 pakket van het wol (herkenbaar aan het ruitpatroon van een oude deken) weegt 350 tot 500 kg. Er ligt een hele loods vol met dit soort pakketen.
  •  Vernooy Textile haalt alleen het textiel op van regio Tilburg. Ze zijn een relatief klein textiel recycle bedrijf. Dit bedrijf kan elk jaar de Johan Cruijff Arena tot de nok toe vullen met het textiel dat zij ophalen.
  • Er zijn ongeveer 70 van dit soort textiel recycle bedrijven in Nederland. Er rekening mee houdende dat zij een klein bedrijf binnen deze branche zijn kunnen er dus minimaal 70 Arena’s per jaar tot de nok toe gevuld worden met weggegooid textiel! Stel het je eens voor! Dat is toch te bizar voor woorden?
  • Besef je ook dat we het hier alleen hebben over het textiel wat weggegooid wordt in de textiel recycle bakken. We hebben het dus nog niet eens over het textiel dat in de prullenbak verdwijnt, weggegeven wordt aan kennissen, verkocht wordt op marktplaats, verhandeld wordt op rommelmarkten en naar de kringloopwinkel gebracht wordt.
  • Daar komt nog eens bij dat er in de textiel industrie ontzettend veel water verbruikt en vervuild wordt. Voor het produceren van jouw spijkerbroek is namelijk al 7.000 liter water verbruikt. Reken maar uit…
Wat doet Vernooy Textile Recyclers?

Als het textiel het bedrijf binnen komt wordt alles gesorteerd. Eerst wordt het restafval wat men tegenwoordig steeds vaker in de textielbak dumpt er uit gehaald. Het textiel komt dan op een band terecht. Mensen die aan de lopende band staan sorteren eerst de beste merkkleding, goede jeans en jassen e.d. Wat over blijft wordt snel gesorteerd op soort. Dus bijvoorbeeld op ‘katoenen broek vrouw’. Dit gaat dan door naar mensen die de kleding beter inspecteren. Zij kijken of er geen gaten in- of vlekken op zitten, of alle knopen er nog aan zitten en of de ritsen nog werken. Als de kleding goed gekeurd is wordt het nog specifieker gesorteerd en in een pakket geperst. Dit wordt naar Afrika verscheept en daar op de markt verkocht. Nee, helaas wordt het niet gratis weggegeven. De verscheping moet natuurlijk ook bekostigd worden.
Al het textiel dat niet bruikbaar meer is wordt zo veel als mogelijk gerecycled. Maar eigenlijk kunnen ze tot nu toe alleen wol goed recyclen.

Gaten-maak-machine

Nu komt er nog iets bizars: omdat India zelf een groot producent van kleding is willen zij geen bruikbare kleding inkopen. Maar de wol wordt daar wel gerecycled. Waarom daar? Het is mega veel handwerk om al het overige materiaal te verwijderen (knopen, labels en ritsen) waardoor het te duur is om dit in Nederland te doen. Voordat de wollen kleding dus door India ingekocht wordt, worden er gaten in gemaakt door een machine. Op die manier koopt India geen ‘kleding’ in, maar het materiaal ‘wol’. In India maken ze er dan o.a. draad van waar weer volledig nieuwe kleding van gemaakt kan worden. Maar ook geluidsisolatie, dekens en vilt.

Hergebruik

Eigenlijk is het zonde, om bijvoorbeeld wollen dekens naar India te sturen, te vermalen, hier draad van te maken om daar weer iets nieuws van te maken. Het minst milieu belastend is natuurlijk om het bestaande product zo min mogelijk aan te passen en te hergebruiken. Zo heb ik op de Dutch Design Week wel eens jassen, truien en sloffen gezien die gemaakt waren van deze oude wollen dekens. Echt super hip!

Tas met vintage borduurwerk 'De appel valt niet ver van de boom'

In mijn eigen producten van textiel maak ik ook zo veel mogelijk gebruik van tweedehands textiel. Ken je bijvoorbeeld de shoppers met daarop een afbeelding van een vintage borduurwerk? Deze borduurwerken koop ik vaak in bij kringloopwinkels of op rommelmarkten. Ze zijn uit de mode geraakt en men wilt ze niet meer aan de muur hangen. Ik vind het zonde dat het borduurwerk in de vergetelheid raakt, vooral omdat iemand hier ooit heel veel tijd en liefde in gestoken heeft. Daarom maak ik shoppers (het ‘Dille & Kamille’ model tasje) van hergebruikte of left-over stoffen met als afbeelding het vintage borduurwerk er op.

Ook maak ik kussens van vintage Perzische en geborduurde kleden. Deze zijn momenteel helemaal uitverkocht. De laatste is zelfs naar Amerika gegaan!

Momenteel ben ik ook bezig met het maken van spelden kussens van leuke vintage kleedjes en hergebruikte ribstof. Houdt mijn social media in de gaten om hier over op de hoogte te blijven!

Toch kreeg ik het idee dat ik nog niet genoeg doe aan het probleem dat we te veel textiel verloop hebben in Nederland. De komende tijd laat ik deze ervaring op me inwerken. In de toekomst zal ik me er op richten om men in Nederland bewuster te maken van hun consumeer gedrag in de textiel industrie.

Ik hoop dat ik door middel van dit blog in ieder geval jullie als lezers bewuster gemaakt heb van je eigen textielverbruik. Denk alsjeblieft twee keer na voordat je een kledingstuk aanschaft. Schaf het niet aan omdat het slechts 3 euro kost, want juist de goedkope kleding, lees: Primark, belandt vaak met kaartje en al in de textiel recycling. Werk niet mee aan deze vervuilende industrie. Koop bewuster. Denk de volgende keer bij het shoppen aan al die gevulde arena’s voordat je weer dat zoveelste shirtje koopt die je vervolgens nooit aan trekt. 

Twee keer Swan Market

Afgelopen maand heb ik op de Swan Market in Antwerpen en op de mini-Swan market in Schiedam gestaan. De editie in Antwerpen was erg leuk om mee te maken, maar helaas viel er te veel neerslag waardoor er niet heel veel bezoekers waren. De mini editie in Schiedam op 26 mei beviel mij beter. De markt was niet heel groot en het aanbod was divers, net als de bezoekers. De Swan market was een toevoeging aan een bestaand festival, namelijk Proef! De Plantage. Op het festival stonden een heel aantal foodtrucks, er waren optredens en je kon er verschillende spelletjes spelen. Het is zeker een aanrader om hier volgend jaar een kijkje te gaan nemen.

Volg hier de facebook pagina om op de hoogte te blijven: https://www.facebook.com/proefdeplantage/

30 juni is het weer zo ver: De super gezellige Marché Hoezee in de st. Janstraat in Breda. De vorige editie was ondanks de koude temperaturen toch erg gezellig en goed bezocht, dus laten we hopen dat het weer ons de 30e mee zit en dat het nóg gezelliger wordt! Mijn moeder zal bij deze editie ook aansluiten en haar verrukkelijke kruidenboter verkopen, mmm… Zien we je daar?

Meld je tevens aan op het Facebook event, om op de hoogte te blijven en de openingstijden te zien.

Boek tip!

Ook tweedehands aangeschaft voor 2 euro:

Ignore Everybody: and 39 Other Keys to Creativity

Voor alle creatievelingen die willen leven van hun bedrijf is dit een erg leuk en goed boek. Ik heb de Engels talige versie gelezen. Het is lekker kort, bondig en grappig geschreven. Hugh MacLeod geeft je hele goede tips en voornamelijk inzichten over je vak. Zo legt hij bijvoorbeeld uit dat als twee mensen met exact dezelfde hoeveelheid talent voor schrijven geboren worden en de één er 20 uur in de week aan werkt en de ander slechts 1 uur per week, je er van uit kunt gaan dat de schrijver die er de meeste uren in stopt ook succesvoller wordt. 

Bedankt voor het lezen van mijn nieuwe blog! Vind je het leuk om maandelijks op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen? Schrijf je dan via onderstaande knop in.  Of ken je iemand die het leuk zou vinden om deze blogs te lezen? Stuur het dan vooral door, want delen is lief <3

Liefs,

Jes ♥

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *