Kleur keuze hulp

Kleurstalen glazuur huisnummerborden

Voor veel mensen is het lastig om een kleur te kiezen voor hun gepersonaliseerde product zoals een naam- of huisnummerbord. Heb jij daar ook last van? Dan help ik je met het maken van de juiste keuze, door onderstaande blog.

Om jou goed op weg te kunnen helpen met het maken van een kleurkeuze voor jouw gepersonaliseerde product heb ik staaltjes gemaakt. De kleurstalen bevatten plantjes, een stukje kant, een egaal stuk en ingedrukte tekens. Zo zie je goed hoe elke kleur met de verschillende type achtergronden uitpakt. Zo werkt het cognac en flessengroen erg goed voor een huisnummerbord met plantjes of een kanten print, maar minder goed voor een egale achtergrond. 

Alle 32 verschillende kleuren waar je uit kunt kiezen voor de achtergrond van jouw gepersonaliseerde huisnummerbord gemaakt door Jessica Melis. Meer kleuren beschikbaar op aanvraag. Stuur me een mail als je meer wilt weten over aangepaste kleuren.

Zie je op bovenstaande foto een kleur die je bevalt? Kijk dan welk nummer de kleur heeft en zoek het nummer in onderstaande lijst op. De lijst is gesorteerd op kleur, zoals op de foto te zien is van links naar rechts en dan van boven naar beneden. Als je de kleur in onderstaande lijst aanklikt vouwt het open en lees je meer informatie over de kleur. Hier staan ook Instagram linkjes naar voorbeelden van producten die met die kleur gemaakt zijn. Zo krijg je hopelijk een goed beeld van de kleur en hoe deze op verschillende ondergronden uitpakt.

  • Een heel lief en zacht gekleurd glazuur. Werkt goed met alle ondergronden. 

Dit is een hele frisse, vrolijke roze kleur. Het heeft een medium contrast, waardoor een planten print minder goed werkt, maar een print met een kanten- of gehaakt kleedje werkt juist heel goed. Het is een opvallende en leuke kleur.

Dit is een donker oud roze kleur met een hele subtiele spikkel erin. Het heeft een medium contrast, waardoor een planten print minder goed werkt, maar een print met een kanten- of gehaakt kleedje werkt juist heel goed. 

  • Deze rode kleur heeft in tegenstelling tot #25 wel veel contrast, waardoor het een print mooi accentueert. Het glazuur laat zich echter lastig evenredig op een egale achtergrond uitsmeren, waardoor je bij deze kleur niet moet verwachten dat het overal dezelfde kleurintensiteit heeft wanneer het op een egale achtergrond aangebracht wordt. Mijn advies is daarom om het alleen te gebruiken bij een achtergrond met een print er op.

Dit rode glazuur heeft weinig contrast, maar geeft wel gave effecten met een print. Verwacht bij een print in de achtergrond geen duidelijke tekeningen met veel detail, maar vooral een mooi effect. 

Deze vrolijke oranje kleur heeft veel contrast waardoor het een print in de achtergrond goed tot zijn recht laat komen. Het glazuur laat zich echter lastig evenredig op een egale achtergrond uitsmeren, waardoor je bij deze kleur niet moet verwachten dat het overal dezelfde kleurintensiteit heeft wanneer het op een egale achtergrond aangebracht wordt.

Dit is een knal geel glazuur. Niet neon-achtig, maar een heel natuurlijk zonnebloem-achtige kleur. Het is lekker zomers en je huisnummer- of naambord valt hier echt direct mee op! Het glazuur heeft niet heel veel contrast, waardoor een plantenprint er niet goed in uit komt. Egaal of een print van een kanten- of gehaakt kleedje werkt weer wel heel goed. 

Het olijf groene glazuur heeft veel contrast. Het werkt heel goed met een print, maar minder goed met een egale achtergrond. Het is echt een jaren 70/80 kleur die je toen ook veel in vazen en servies zag. Het past niet alleen goed bij een vintage stijl, maar ook bij een mediterraanse. Ook voor de natuurliefhebber is dit een goede kleur, omdat plantjes hier erg mooi in uit komen. 

  • Voorbeeld 1 (Rechts midden en rechts onder op de eerste foto + Links onder en links midden op de derde foto)
  • Voorbeeld 2

Dit is een frisse mint groene kleur en lijkt veel op #11. Het verschil is dat het celadon glazuur meer contrast heeft dan #11, waardoor prints er beter in uitkomen. Hieronder zie je een voorbeeld van producten waarbij ik dit glazuur toegepast heb:

Dit is een frisse mint groene kleur en lijkt veel op #03. Het verschil is dat dit glazuur frisser en helderder is van kleur. Het heeft minder contrast dan #03, waardoor een planten print er minder goed in uitkomt. Het werkt wel erg goed met een print van kant of een gehaakt kleedje.

Ook wel flessengroen genoemd. Dit glazuur gebruik ik vaak bij bordjes met een planten print, omdat het een hele natuurlijke uitstraling heeft en er veel contrast in het glazuur zit. Hierdoor zie je alle nerven van de bladeren van plantjes erg goed. Hieronder zie je een voorbeeld van producten waarbij ik dit glazuur toegepast heb:

 

Dit is een blauw groen glazuur. Het heeft een gemiddeld contrast, waardoor de planten print redelijk goed werkt en een kant patroon erg goed. 

Dit glazuur heeft veel contrast waardoor het de tekeningen van de ondergrond goed laat zien. Daarom werkt dit goed bij een ondergrond met plantjes of kant. Het glazuur dekt niet heel egaal, daarom raad ik af het te gebruiken met een egale ondergrond. 

Deze kleur blauw is midden dekkend voor egale ondergronden. Je kunt bij egale ondergronden dus wat verschillen in diepte van de kleur vinden. Er zit redelijk veel contrast in de kleur waardoor het goed werkt met een planten achtergrond en heel goed met een kanten patroon. Het is iets dieper blauw dan #04 Donker blauw.

Ook wel nachtblauw en delfts blauw genoemd. Dit is een prachtig diep blauwe kleur met redelijk veel contrast waardoor prints er goed in uit komen. Vooral de combinatie met kant en gehaakte kleedjes is erg mooi. Hieronder zie je een voorbeeld van producten waarbij ik dit glazuur toegepast heb:

 

Ook wel aqua. Een hele frisse kleur waar veel contrast in zit waardoor het goed werkt met prints en stempels. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van producten waarbij ik dit glazuur toegepast heb:

Dit is een van de nieuwste kleuren die ik in het assortiment heb en ik ben er helemaal verliefd op. Het is een hele lieve en moderne kleur, waarbij je huisnummer- of naambord direct op zal vallen vanaf de straat.

Deze donker paarse kleur kan ik echt het beste omschrijven als aubergine. Doordat de kleur heel donker is en weinig contrast heeft valt de afdruk van plantjes bijna helemaal weg. Dit glazuur werkt daarentegen onwijs goed met een kanten afdruk of op een egale achtergrond. Op de overzichtsfoto lijkt de kleur donkerder dan in het echt, daarom heb ik hieronder nog wat voorbeelden toegevoegd van producten waarbij ik deze kleur toegepast heb.

Dit is een van de lastigste kleuren om met een foto vast te leggen, maar het is ook een van de mooiste glazuren uit het assortiment. De basis van de kleur is namelijk richting het donker bruin, maar daar overheen zit een soort olie-achtige glans, waardoor de kleur vanuit elke hoek weer anders is. Het geeft je bordje echt een heel chique uitstraling. Op de overzichtsfoto komt dit glazuur niet goed tot zijn recht. Daarom zet ik hieronder wat linkjes naar voorbeelden van producten waarbij ik dit glazuur gebruikt heb. Dan krijg je er een beter beeld van.

Dit bruine glazuur verrast mij elke keer opnieuw wanneer ik het werk uit de oven haal. Vooral in combinatie met andere glazuren krijg je hier mooie uitkomsten mee. Je ziet dat de planten afdruk niet mooi zichtbaar is bij dit glazuur, dus dat raad ik af. Bij een egale achtergrond of een print van kant of een gehaakt kleedje komt dit glazuur het best tot zijn recht. Hieronder vind je wat voorbeelden van producten waarbij ik dit glazuur gebruikt heb:

Een kleur die veel contrast heeft, waardoor je printjes en patronen mooi accentueert. De kleur doet ook denken aan oker, goud en geel. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van producten waarbij ik dit glazuur toegepast heb:

Dit is een mat glazuur waar weinig contrast in zit. Daarom adviseer ik om het alleen op een egale achtergrond te gebruiken of met een print van een kanten kleedje. In onderstaande voorbeelden zie je waar ik dit glazuur toegepast heb:

Persoonlijk vind ik dit een onwijs gaaf glazuur. De basis is licht bruin en in het glazuur zitten mint groene en donker bruine korrels glazuur, die steeds op een andere manier uitsmelten tijdens het stoken. Je krijgt hier hele gave effecten mee. Ik adviseer om het niet te gebruiken bij een print met plantjes, maar je ziet dat het voor een egale achtergrond of een achtergrond met een kanten print wél erg goed werkt! Hieronder vind je wat voorbeelden van producten waarbij ik dit glazuur gebruikt heb:

Dit glazuur werkt het best op een egale achtergrond. Omdat er in het roze glazuur lichtblauwe en donker blauwe korrels glazuur zitten, smelten deze steeds op een verrassende manier uit tijdens het stoken. Leuk voor een moderne woning! Zie hieronder een aantal voorbeelden van producten waarbij ik dit glazuur gebruikt heb:

  • Het witte glazuur heb ik tot nu toe nog niet gebruikt voor een huisnummer- of naambord. Ik adviseer om dit te gebruiken bij een egale achtergrond. De prints zijn niet goed zichtbaar bij dit glazuur, maar mocht je voor een subtiele look willen gaan dan kan dit juist heel gaaf zijn!

Deze zacht grijze kleur werkt goed op vrijwel alle soorten ondergronden. Wanneer het op een egale ondergrond opgebracht wordt zie je de kwaststreken van het aanbrengen van het glazuur en bij het gebruik van een print in de achtergrond accentueert het glazuur heel elegant het afgedrukte patroon. Zowel voor een industriele, vintage of moderne woning is dit een uitstekende kleur.

Dit mooie donker grijze (onder) glazuur werkt eigenlijk goed voor alle toepassingen. Het accentueert alle prints en op een egale ondergrond zie je de kwaststreken van het aanbrengen. Je ziet dan nog beter dat het handgemaakt is en hoe het gemaakt is. Onderstaand een aantal voorbeelden van producten waarbij ik dit glazuur toegepast heb:

Een heel stoer glazuur. Wanneer het gecombineerd wordt met een kanten print is het juist weer erg chique. Dit glazuur laat zich lastig evenredig op een egale achtergrond uitsmeren, waardoor je bij deze kleur niet moet verwachten dat het overal dezelfde kleurintensiteit heeft wanneer het op een egale achtergrond aangebracht wordt. Wel zou ik een ander type zwart glazuur kunnen gebruiken waardoor het intens zwart wordt als je dat wenst.

Dit glazuur gebruik ik eigenlijk alleen voor de finishing touch van de cijfers en letters. Uiteraard kan dit glazuur ook gekozen worden voor het huisnummer zelf. Dit geeft een hele natuurlijke look en op een hele subtiele manier worden printjes geaccentueerd. Omdat het transparant is neemt het de kleur van de klei aan, wat crème / beige is.

Dit witte glazuur heeft er grote zwarte korrels in zitten. Deze smelten steeds op een andere manier uit in de oven, waardoor ik weinig grip heb op de uitkomst er van. Altijd ben ik blij verrast als ik het resultaat zie. Dit glazuur is echter alleen te gebruiken op een egale achtergrond, want zoals je ziet laat het weinig over van de prints in de achtergrond. Leuk voor een moderne woning van jonge mensen, maar misschien ook wel voor een boerderij! 

Dit is een transparant glazuur met zwarte spikkels doet denken aan de spikkels in vanille ijs. Doordat het transparant is krijgt het de crème / beige kleur van de klei. Op subtiele wijze zijn eventuele  prints nog goed zichtbaar.

Dit glazuur heeft een hele natuurlijke look. Echter is een print op de achtergrond niet duidelijk meer zichtbaar. Daarom zou ik alleen adviseren dit glazuur te gebruiken bij een egale achtergrond. Omdat het transparant is neemt het de kleur van de klei aan, wat crème / beige is.

Tips

Let bij het kiezen van de kleur niet alleen op de kleuren van je deur en kozijnen, maar ook op de kleur van de muur. Heb je bijvoorbeeld rode bakstenen, dan kun je beter niet kiezen voor een rood of bruin glazuur. Cognac, blauw, groen, geel of lila is dan een betere keuze omdat dit goed afsteekt van de muur. Het belangrijkste van een huisnummerbord is natuurlijk dat het goed opvalt en duidelijk zichtbaar is vanaf de straat.

Kies voor contrast tussen de kleur van de wand en de kleur van het huisnummerbord. Dan valt het lekker op!

Kleuren mengen

Soms krijg ik de vraag of kleuren ook gemengd kunnen worden om tot een specifiekere kleur te komen. Soms krijg ik zelfs RAL nummers opgestuurd, omdat men het huisnummer graag exact dezelfde kleur als de deur of het kozijn wilt hebben.

 

Helaas werkt het mengen van glazuur niet hetzelfde als het mengen van verf.

 

Net zoals het heel moeilijk is om zonder mengmachine de kleur van verf met de hand op RAL nummer te krijgen is dat met glazuren ook zo. Maar dan komt er nog een moeilijkheid bij: je ziet namelijk niet direct het resultaat bij het aanbrengen van de kleur, maar je moet het daarvoor eerst stoken op 1060 graden.


Daarom probeer ik eerst altijd een glazuur bij de groothandel uit te zoeken die lijkt op de kleur die je wilt hebben. Zit het er écht niet bij? Dan wil ik wel wat testtegels voor je maken door mijn eigen glazuren te mengen. Hier worden natuurlijk wel kosten voor in rekening gebracht én je moet iets langer wachten op je naam- of huisnummerbord.

 

Daarnaast adviseer ik vaak om niet te streven naar dezelfde kleur als je deur of kozijn. Het gevaar is namelijk dat het, omdat het zo moeilijk is om die kleur te bereiken, het uiteindelijk nét niet dezelfde kleur is. Dat is natuurlijk niet zo mooi.

 

Je kunt beter een heel andere kleur kiezen zodat het niet vloekt en je huisnummer goed opvalt.

 

Als je dat heel spannend vindt of als je het lastig vindt om je voor te stellen hoe het er dan uit gaat zien, dan mag je me ook een foto van je voordeur sturen. Ik zal dan je huisnummerbord in de opgevraagde kleur in de foto shoppen.

Jessica Melis Handmade
Left Menu Icon