Over

Hoi! Mijn naam is Jessica Melis, noem me maar Jes.

Ik ben een gedreven keramist, met een fascinatie voor oude ambachten. Ik wil altijd weten hoe iets gemaakt is en het vervolgens zelf leren maken. Uit werken met mijn handen haal ik onwijs veel plezier. Van jongs af aan leerde ik dit van mijn familie.

Met de paplepel ingegoten

Van mijn moeder leerde ik borduren en te werken met een naaimachine. Toen ik jong was heeft zij heel veel kleding gemaakt voor mijn zusje en mij. Vaak mochten we zelf de patronen, stoffen en knopen mee uitzoeken.

De opa van mijn moeders kant was timmerman. Hij was vaak in zijn schuur te vinden waar hij allerlei meubels maakte en apparaten van familie en vrienden repareerde. Zo zeiden wij altijd: ‘Als opa het niet maken kan, dan breng het maar naar de vuilnisman!’. Waarschijnlijk heb ik van hem het idee geërfd dat het zonde is om iets weg te gooien wat je nog kunt repareren of voor iets anders kunt gebruiken.

Toen ik jong was leerde mijn opa mij al een eigen vogelhuisje timmeren. Ook op latere leeftijd heb ik vaak om zijn advies gevraagd en hebben we regelmatig samen in zijn schuur gewerkt. De geur van vers gezaagd hout brengt hele fijne herinneringen naar boven. 

Jessica Melis met haar zusje aan het timmeren in de schuur van opa Ad.
Jessica Melis met haar zusje aan het timmeren in de schuur van opa Ad.
Aquarel schildering oma Jessica Melis
Aquarel schildering oma Jessica Melis

De oma van mijn moeders kant schilderde veel, vooral aquarel. Ze vond zichzelf een amateur, deed het meer als hobby en zei altijd dat ze naar de ’tekenclub’ ging. Ik vind het zo zonde dat ze zichzelf altijd kleiner maakte, want er zaten veel mooie stukken tussen. 

In ‘het kleine (slaap)kamertje’ op de eerste verdieping van hun woonhuis maakte mijn oma veel van haar schilderingen. Ze leerde ons ook aquarellen. Eerst in potlood de lijnen tekenen en daarna met een klein beetje verf en water je tekening inkleuren. Mijn oma bewaarde al onze creaties in mappen die na heel wat jaar vol zaten met onze tekeningen en schilderingen. 

Met mijn oma deed ik ook een teken-spel. We schermden allebei ons vel papier af en gaven onszelf dan de opdracht hetzelfde onderwerp te tekenen. Als we klaar waren lieten we onze creaties aan elkaar zien en vergeleken we ze. Het was geen wedstrijd, we leerden gewoon van elkaar. 

Bij de opa en oma van mijn vaders kant waren we ook altijd creatief bezig. Vele uurtjes heb ik daar geverfd, gekleid en getimmerd. Deze oma was opgeleid als coupeuse en maakte veel van haar kleding zelf. Deze opa was heel handig en heeft veel verbouwd in huis en in het vakantiehuis in het bos. De zus van mijn vader is ook heel creatief. Ze heeft vele prachtige schilderijen gemaakt en had haar eigen atelier in Breda.

Zelf mooie dingen maken met mijn eigen handen is mij dus van vele kanten van jongs af aan geleerd en gestimuleerd. Niet zo gek dus, dat ik aan de kunstacademie ging studeren.

Academie

Tijdens mijn studie kwam ik tot de ontdekking dat mijn passie voor  handgemaakte en vintage objecten mijn kracht was. In het derde jaar volgde ik een minor keramiek. Ik werd direct verliefd op het materiaal. Na het afstuderen heb ik nog even gebruik kunnen maken van de keramiek werkplaats in ‘s-Hertogebosch. Ik nam een aantal van mijn vintage schatten mee, drukte een vintage kanten kleedje af in de klei en zag direct de potentie. Dit is het! Zo combineer ik mijn liefde voor textiel ambacht met mijn nieuwe liefde; keramiek.
Het eerste kanten kleedje dat ik afdrukte in de klei.
Het eerste bord dat ik ermee creëerde.

In de jaren daarna heb ik heel veel gehaakte- en kanten kleedjes weten te verzamelen. Momenteel zitten er meer dan 200 unieke kleedjes in mijn collectie. Ze zijn heel gevarieerd en komen uit allerlei verschillende windrichtingen. Wat ze gemeen hebben is dat ze heel gedetailleerd en sierlijk zijn. Omdat ze veelal handgemaakt zijn, zijn ze soms wat imperfect. En omdat ze vaak wat ouder zijn, zijn ze soms ook wat versleten. 

“Voor een perfectionist is dit misschien wat vreemd, maar het zijn juist de imperfecte en versleten stukjes die in mijn ogen de kleedjes een eigen karakter geven. Ze vertellen iets over de maker en de gebruiker(s). Altijd vraag ik me af wat voor persoon het kleedje gemaakt heeft, wat diegene toen allemaal bezighield, waar het kleedje allemaal geweest is en hoe oud het ongeveer zal zijn.” 

Een verzameling kanten kleedjes en haakwerk van Jessica Melis Handmade in verschillende wit- en crème tinten op een stapel.

Met al deze kanten kleedjes heb ik allerlei moois weten te creëren in keramiek, zoals sieraden, servies en woonaccessoires. Stuk voor stuk uniek en handgemaakt door mijzelf. Ik vind het belangrijk dat je in elk stuk, of het nou een sieraad is of serviesgoed, alle details van het kantwerk goed kunt zien. Daarom maak ik gebruik van glazige glazuren waar veel contrast in zit. In de dieper gelegen stukjes wordt het glazuur dan donkerder van kleur dan op de vlakkere gedeeltes. Hierdoor ligt bij mijn werk de nadruk op de afdruk van het kant, inclusief eventuele imperfecties. 

Geen massaproductie

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik geen mal maak van een product. Zo zou ik er toch sneller meer van kunnen maken en dus ook meer van kunnen verkopen? Ik leg dan uit dat ik eens geprobeerd heb een mal te maken van een gedetailleerd kant afdrukje. Het resultaat: een niet zo scherpe kopie van het origineel. Daar word ik niet blij van. Ik wil alle details kunnen zien! Wanneer ik het volledig met de hand maak heb ik ook meer vrijheid om de vorm aan te passen waardoor het steeds een ander, uniek product wordt. Bij mij koop je namelijk geen massaproductie, maar iets speciaals. Iets wat helemaal bij jou en je karakter past en wat niemand anders heeft.

Tegenwoordig gebruik ik een paar mallen. Hier experimenteer ik mee hoe ik sneller iets grotere oplages van bepaalde producten kan maken, die nog wél uniek zijn. Dit doe ik bijvoorbeeld door handgevormde kant applicaties, vintage transfers en met de hand opgezet glazuur toe te voegen aan het product dat uit de mal komt.

Drie setjes ronde oorbellen met vintage kant patroon erin afgedrukt. Het linker setje oorbellen heeft een cognac kleur, het middelste setje heeft een licht grijze kleur en het rechter setje is lila van kleur. De oorbellen liggen op een houten plaat waar een linnen stof onder ligt. De achtergrond van de foto is lichtgrijs van kleur.

Specialisatie

Huisnummerbord, handgemaakt met kanten bloem afdruk. In het blauw, afgewerkt met goud. Nummer 5.

Toen ik net mijn eerste keramiekoven via Marktplaats op de kop had getikt vond ik het leuk om mijn eigen huisnummerbord te maken. Het huisnummerbord wat er hing wat namelijk wit met een zwart cijfer en vertelde niets over mij, de bewoner van het huis. Op dat moment woonde ik in een huurhuis en had daarom het bord exact op dezelfde afmetingen gemaakt als het originele huisnummerbord. Zo kon ik wanneer ik zou verhuizen het originele bord weer terughangen. 

Na die verhuizing heb ik het bord meegenomen naar verschillende markten en iemand wilde graag een eigen huisnummerbord bij mij bestellen met een ander lettertype en andere print. Deze heb ik voor haar gecreëerd en online gedeeld. Hierop volgde in de afgelopen jaren honderden unieke bestellingen waardoor ik nu gespecialiseerd ben in het maken van unieke, persoonlijke huisnummer- en naamborden van keramiek.

Eeuwige uitbreiding vaardigheden

Zoals ik je al eerder vertelde, leer ik heel graag vaardigheden bij. Vaardigheden en kennis zijn binnen het keramische vakgebied oneindig uit te breiden. Zo heb ik een hele tijd geleden een draaischijf in mijn atelier verwelkomd. Het gaat niet snel, maar ik word steeds een beetje beter in pottenbakken. Deze ambacht heeft een enorme aantrekkingskracht op mij. Bij professionals ziet het er gemakkelijk uit, maar het is lastig om te leren. Je kunt er fantastische en unieke dingen mee creëren en raakt daardoor niet snel uitgeleerd, Ideaal voor een leergierig persoon zoals ikzelf 😉

Sinds februari 2023 werk ik 2 dagen per week bij Silex, een groothandel voor keramiek benodigdheden. Hier doe ik onwijs veel kennis op waardoor ik nu ook graag experimenteer met verschillende types glazuur, verschillende soorten klei en verschillende decoratietechnieken. Wie weet wat daar in de toekomst allemaal voor moois uitkomt!

Handgedraaid kannetje met vintage kant applicatie en parelmoer luster gemaakt door Jessica Melis Handmade.

Collectie en maatwerk

In de webshop richt ik me vooral op de huisnummer- en naamborden, maar je kunt bij mij ook terecht voor unieke sieraden, servies, woonaccessoires en tassen van vintage borduurwerkjes. Uiteraard heb ik alles met de hand gemaakt. Via Instagram, mijn verkooppunten en op evenementen kun je verder kennismaken met mij en mijn producten. Ik zou het leuk vinden om je te leren kennen!

Daarnaast kun je mij vragen om je te helpen bij het maken van jouw eigen, unieke keramische product. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een unieke set onderzetters die helemaal bij jouw interieur past, persoonlijke kerstboomhangers die perfect bij jouw kerstdecoraties passen, een uniek altaar voor aan de muur, een persoonlijke urn voor overleden dierbare en schalen of vazen die je naar jouw smaak samenstelt. Ik ga graag met je in gesprek om tot een prachtig uitgewerkt product te komen. 

Jessica Melis Handmade
Left Menu Icon