Over

Hoi! Mijn naam is Jessica Melis, noem me maar Jes. Ik ben een gedreven ontwerper, geïnspireerd door materialen en producten uit het verleden.

Ik ben gek op het maken van producten met de hand. Niet zo gek dus dat ik in 2013, na mijn opleiding aan kunstacademie AKV st Joost, mijn eigen bedrijf gestart ben: Jessica Melis Handmade. Mijn liefde voor oude materialen en vintage objecten zorgde uiteindelijk voor de producten die nu in de webshop staan: Uniek en, stuk voor stuk, met en vleugje nostalgie.

“Het hergebruiken van bestaande materialen is belangrijk voor me. Er zijn nou eenmaal genoeg mooie dingen gecreëerd in de wereld, maar veel er van worden vergeten. Ik zet ze in een nieuw licht waardoor ze weer gezien worden.”

In de webshop richt ik me vooral op de huisnummer- en naamborden, maar je kunt bij mij ook terecht voor unieke sieraden, vaasjes, borden en tassen van vintage borduurwerkjes, allemaal handgemaakt. Daarnaast kun je mij als keramist en ontwerper vragen om je te helpen bij het maken van jouw eigen, unieke keramische product. Ik ga graag voor je aan de slag!

Milieubewust: materialen en producten hergebruiken.

Als ontwerper vind ik het belangrijk om me bezig te houden met milieu bewust ontwerpen. Er zijn nou eenmaal al heel veel mooie materialen en producten gecreëerd in de wereld, dus waarom zou ik hier geen gebruik van maken? 

De meeste materialen of producten die ik gebruik in mijn ontwerpen zijn voor een bepaalde functie gemaakt, maar hebben deze functie verloren of zijn uit de mode geraakt. De materialen worden vaak weggegooid, terwijl ze nog goed bruikbaar zijn voor andere doelen. 

Op borduurwerken, kanten en gehaakte kleedjes ben ik echt verliefd. De precisie en het geduld waar dit mee gecreëerd is spreekt me onwijs aan.  Door het af te drukken in aardewerk wordt het vereeuwigd en kunnen meer mensen genieten van het prachtige handwerk. De mooie handwerkjes blijven namelijk bewaard na het afdrukken, waardoor er vele nieuwe producten van hetzelfde handwerk gemaakt kunnen worden. Dat is pas duurzaam!

Waar is de liefde voor vintage materialen ontstaan?

Mijn voorliefde voor oude materialen is begonnen bij mijn interieur. Ik vond het in mijn tienerjaren al erg leuk om naar rommelmarkten en kringloopwinkels te gaan. Daar, en op marktplaats, vond ik meubels en prullaria waar ik mijn hele kamer mee inrichtte. Het was binnen no-time een echte barokke kamer geworden. Ik zocht altijd naar nieuwe spullen en leerde zo ook veel over verschillende kwaliteiten en materialen van de producten die ik zag. Nadat ik afstudeerde aan de kunstacademie heb ik nog even gebruik kunnen maken van de keramiek werkplaats. Ik nam een aantal van mijn gevonden materialen mee, drukte een oud kanten kleedje af in de klei en zag de potentie: Hier wilde ik mee verder gaan. 

Het eerste kanten kleedje dat ik afdrukte in de klei.
Het eerste bord dat ik er mee creëerde.

Assortiment

Jaren later heb ik heel veel servies en sieraden gemaakt van keramiek met kant afdrukken. Maar ik heb mijn collectie ook uitgebreid, omdat ik meer materialen en producten nieuw leven in wilde blazen, zoals:

  • Hippe shoppers (tassen) met vergeten borduurwerken als afbeelding.
  • Leuke enkelbandjes, armbandjes, chokers, kettingen en andere sieraden van oude fournituren.
  • Keramische sieraden met kant afdrukken zoals kettingen, oorbellen en broches.
  • Gepersonaliseerde keramische naamborden en huisnummerborden met kant afdrukken.
  • Grote kussens, gemaakt van oude Perzische kleden.
  • Lampen, gemaakt van oude lampenkappen. Meestal is het oude textiel verwijderd en heb ik de kap omwikkeld met wol.
  • Strik-vormige kettingen, oorbellen en haarclips van oude lederen bekleding.
  • En nog veel meer… Klik op onderstaande link om alle producten in de shop te zien!