Verpakking en duurzaamheid

De milieu impact van verpakking en duurzaamheid in bedrijven zijn belangrijke thema’s van deze tijd. Daarom probeer ik hierin elke dag mijn steentje bij te dragen.

Hergebruik van materialen

Als ontwerper vind ik het belangrijk om me bezig te houden met milieu bewust ontwerpen. Er zijn nou eenmaal al heel veel mooie materialen en producten gecreëerd in de wereld, dus waarom zou ik hier geen gebruik van maken? 

Op gehaakte kleedjes, kantwerk en borduurwerk ben ik echt verliefd. De precisie en het geduld waar dit mee gecreëerd is spreekt me onwijs aan.  Door het af te drukken in klei wordt het vereeuwigd en kunnen meer mensen genieten van het prachtige handwerk. De mooie handwerkjes blijven namelijk bewaard na het afdrukken, waardoor er vele nieuwe producten van hetzelfde handwerk gemaakt kunnen worden. Dat is pas duurzaam!

Een verzameling kanten kleedjes en haakwerk van Jessica Melis Handmade in verschillende wit- en crème tinten op een stapel.

“Het hergebruiken van bestaande materialen is belangrijk voor me. Er zijn nou eenmaal genoeg mooie dingen gecreëerd in de wereld, maar veel er van worden vergeten. Ik zet ze in een nieuw licht waardoor ze weer gewaardeerd en gezien worden.”

Daarnaast vergaan veel keramische materialen niet. Een pak klei of een pot glazuur kan uitdrogen, maar kan altijd weer teruggebracht worden naar een werkzame vorm. Je hebt hier alleen wat ruimte en geduld voor nodig. 

Restmateriaal

In mijn atelier worden kleiresten niet weggegooid, maar altijd opnieuw verwerkt tot plastische klei. Ingedroogd glazuur wordt weer vloeibaar gemaakt en vervuild water wordt apart gezet. Wanneer de klei of het glazuur naar de bodem van de emmer gezonken is verwijder ik zorgvuldig het schone water en gebruik dit opnieuw in mijn proces. Het restje klei wat overblijft wordt verwerkt tot nieuwe plastische klei en het restje glazuur wat overblijft wordt verzameld en na een tijdje naar de milieustraat gebracht.

Zonne-energie 🌞

Een keramiekoven kan op verschillende soorten energie werken, zoals gas, hout of elektriciteit. De meest milieubewuste keuze hierin is natuurlijk elektriciteit. Daarom heb ik al jaren een elektrische keramiekoven. Deze heeft altijd gewerkt op geleverde groene stroom, maar sinds maart 2023 werkt deze keramiekoven tijdens zon uren zelfs op zonne-energie! Daarom stook ik sindsdien zoveel mogelijk overdag.

Bloemen, planten en bladeren

Verse bloemen en planten afgedrukt in een plak klei voor het creëren van een botanisch huisnummerbord. De plak klei ligt op crème kleurig linnen.

Mijn vriend Jeroen en ik vinden het heel belangrijk om de natuur in onze voor- en achtertuin zo veel mogelijk haar gang te laten gaan en waar nodig een handje te helpen. Bij de plantenkringloop in Breda hebben we vele vaste tuinplanten opgehaald en een plekje gegeven in onze tuin. Daarnaast zaaien we elk jaar in de voortuin flink wat wildbloemenzaadjes. Onze tuin zit dan ook altijd goed vol met bijen en andere insecten 🐝 Voor de botanische huisnummerborden pluk ik verse bloemen en planten uit eigen tuin en zorg hierbij dat er genoeg overblijft voor onze kleine natuur vriendjes. Hier zit vaak ook ‘onkruid’ tussen, wat gewoon hele mooie plantjes kunnen zijn! Natuurlijk staat onze Nederlandse tuin niet het hele jaar in bloei, dus voor de dorre periodes heb ik ook een paar soorten gedroogde bloemen op voorraad zoals lavendel.

Verpakking

Alle creaties die per post verstuurd worden worden zorgvuldig verpakt in verpakkingsmaterialen die  biologisch afbreekbaar, recyclebaar of hergebruikt zijn.

  • De groene vlokken zijn biologisch afbreekbaar. Deze kun je dus in de GFT bak deponeren!
  • Deponeer de verpakkingsmaterialen van papier en karton in de papiercontainer, dan kunnen deze gerecycled worden!
  • Als er plastic verpakkingsmateriaal gebruikt is, is dit hergebruikt. Gebruik het zelf ook nog een keer als je bijvoorbeeld iets verkoopt via Marktplaats of wanneer je gaat verhuizen. En anders recycle je het door het bij het plastic afval te sorteren. De stickers mogen ook bij het plastic afval. 
Duurzame verpakkingsmaterialen voor zendingen van Jessica Melis. In een ongebleekte doos zitten lichtgroene composteerbare vlokken. Daarop ligt een in kraft papier ingepakt huisnummerbord met een strikje erom en een sticker met logo van Jessica Melis erop.

Vervoer

Wanneer het weer het toelaat breng ik de pakketjes te voet of op de fiets naar het postkantoor. De meeste pakketjes verstuur ik met DHL. Hier lees je wat DHL doet om je pakketje zo duurzaam mogelijk bij jou af te leveren.

Heb je aanvullende vragen over het verpakking en duurzaamheid beleid van Jessica Melis? Stel dan gerust je vraag per mail of telefoon.

Jessica Melis Handmade
Left Menu Icon